Wątek: Gdy niemowlę czesto budzi się w nocy
-
SYMPATYK FORUM (min. 10)
Gdy niemowlę czesto budzi się w nocy
nie mam już pomysłów na wytłumaczenie faktu, dlaczego moje dziecko budzi się w nocy ok. 5 razy i wrzeszczy (dodam, że ma juz 7 m-cy i przesypało już całą noc). Nie jest głodne, nie jest mu zimno, gorąco, nie ma mokro, w domu jest dość cicho... myślałm nawet, że się boi ale to chyba tez nie to, bo któregoś dnia wzięłam małą do nas do łóżka i schemat się powtórzył.
Padam z nóg, tymbardziej, że rano muszę iść do pracy - macie jakiś pomysł?
-
SYMPATYK FORUM (min. 10)
agnihora, nie napisalas co prawda np ze twojemu dziecku rozpoczal sie proces zabkowania, ale wnioskuje ze skoro ma juz 7 miesiecy to sie zabkowanie rozpoczelo.Powiem ci z wlasnego doswiadczenia, moj syn zaczal zabkowac majac 3 miesiace, i o tyle o ile pierwszych zebow nie zauwazylam, i nie wiedzialam ze sie wyzynaja( bo kto by przypuszczal ze maluch zacznie mi zabkowac w wieku 3 miesiecy)o tyle kolejne ktore juz mu wychodza z gory juz odczuwam , wlasnie w opisany przez ciebie sposob.Ja bym stawiala, ze twoje dziecko cierpi z bolu dziaselek przez ktore proboja sie przebic zabki. Proponowalabym oczywiscie przejsc sie do lekarza zeby sie upewnic, ale zapobiegawczo mozesz sprobowac ktorejs nocy dac mu czopek z paracetamolu dla niemowlat.Skoro wykluczylas wszystkie inne przyczyny, i mowisz ze byl czas, ze spal przez cala noc uwazam to za najbardziej prawdopodobna przyczyne, zwlaszcza, ze przy zabkowaniu bol wlasnie nasila sie w nocy. Pocieszyc Cie moge, ze jesli okaze sie ze to rzeczywiscie zabkowanie, kupisz masc na dziaselka dentinox i powinno byc maluszkowi troche lepiej.A narazie sproboj wykazac troche cierpliwosci, wez maluszka na raczki, przytul pokolysz i sproboj polozyc, u mojego sie sprawdza.Nie ma to jak cieplo mamy, usmierza kazdy bol
)Pozdrawiam!
-
-
SYMPATYK FORUM (min. 10)
masz rację, córcia ma juz dwa ząbki, ale ich wyrzynania do tej pory prawie nie zauważyliśmy (oba wyszły przed czasem, kiedy zaczęła regularnie budzić się w nocy).
do tej pory nie uzywałam czopków ale może masz rację - spróbuję dzisiaj.
dziękuję za radę
-
-
Administrator
Od czopków lepiej działają leki w płynie, co uświadomił nam niedawno lekarz pediatra współpracujący z naszą redakcją - czopek może gorzej się wchłaniać, jeśli dziecko ma pełne jelita, innymi słowy nie zrobiło kupy przed włożeniem czopka
. Czopki są zalecane właściwie tylko przy wymiotach, którym towarzyszy gorączka, w pozostałych przypadkach lepsze są leki przeciwbólowe w płynie
-
SYMPATYK FORUM (min. 10)

Zamieszczone przez
Kasia
Od czopków lepiej działają leki w płynie, co uświadomił nam niedawno lekarz pediatra współpracujący z naszą redakcją - czopek może gorzej się wchłaniać, jeśli dziecko ma pełne jelita, innymi słowy nie zrobiło kupy przed włożeniem czopka

. Czopki są zalecane właściwie tylko przy wymiotach, którym towarzyszy gorączka, w pozostałych przypadkach lepsze są leki przeciwbólowe w płynie
Widze zatem ze co pediatra to inny punkt widzenia, ostatnio rozmawialam z bliska kolezanka, ktora jest pediatra, i przedstawiala swoj punkt widzenia odnosnie lekow w plynie, ktore jednak przechodza przez watrobe takiego malucha i zoladek.Nie wiem ciezko mi jest zajac stanowisko w tej kwestii, wiem, ze lek denitnox ktory jest typowym zelem na zabkowanie sprawdzil sie u wielu moich znajomych, ktorzy sobie go polecaja.Czopki przeciwbolowe dzialaja szybciej, albo jest takie moje subiektywne odczucie, oczywiscie jak Kasia mowi, wczesniej musimy miec swiadomosc ze dziecko zrobilo kupe.Przypuszczam ze 7 miesieczny maluch juz ma swoje w miare regularne pory zalatwiania sie, i nie robi tego tak czesto jak np noworodek, wiec latwiej wyczuc moment kiedy mozna ten czopek wlozyc.Tak mi sie wydaje, no i omija mimo wszystko watrobe i zoladek ten lek.Moja pediatra na zabkowanie, albo na bol po szczepieniu polecala czopki, takze jak widac, zdania w tej kwestii sa podzielone.Agnihora ciesze sie ze moglam pomoc.