Wątek: urlop fakultatywny
-
ELITA FORUM (min. 1000)
urlop fakultatywny
Witam serdecznie.
Jestem od października na macierzyńskim, który przerwałam bo dziecko było w szpitalu i wzięłam na niego opiekę od 22 grudnia2011r do 11 stycznia br. Teraz znowu wznowiłam macierzyński, który kończy mi się ostatniego marca br. Czy mogę się jeszcze ubiegać u pracodawcy o urlop fakultatywny, ponoć 4 tygodnie przysługują. Radcy prawni w moim zakładzie mają jednak dylemat czy mnie się on należy, gdyż przerywałam urlop macierzyński i brałam opiekę w okresie grudzień-styczeń.
Z góry dziękuję.
-
STAŁY BYWALEC (min. 300)
Ma Pani na myśli urlop macierzyński dodatkowy (aktualnie 4 tyg.)?
Jeśli tak, to nie rozumiem dylematu, moim zdaniem przysługuje Pani.
Podst.pr.- art. 182 z górną 1 § 1 i 2 kodeksu pracy.
"Pracownica ma prawo do dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze..........
§ 2. Dodatkowy urlop macierzyński jest udzielany jednorazowo, w wymiarze tygodnia lub jego wielokrotności, bezpośrednio po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego."
Przesłanki z tego art. Pani spełni jeśli złoży Pani wniosek o te dodatkowe 4 tyg. na co najmniej 7 dni przed zakończeniem urlopu macierzyńskiego w podstawowym wymiarze, wedle mojej opinii ta przerwa na opiekę nie stanowi żadnej przeszkody.
-
-
ELITA FORUM (min. 1000)
Bardzo dziękuję za opinię w ww. sprawie. Napiszę wniosek do pracodawcy i zobaczę jak sie do niego odniesie. Pawnicy z Urzędu M. gdzie pracuję twierdzą, ze dodatkowy urlop przysługuje osobie, która z dniem 1go stycznia była na urlopie macierzyńskim, a ja wtedy miałam przerwany ten urlop, ze względu na opiekę.
-
-
OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu...
anchela czyli wg Twoich radców kobieta, co urodziła 2go stycznia to jej się już nie należą te dodatkowe tygodnie?? Wg mnie Tobie tez należą się i to jak najbardziej!!!
Odwiedzający odnaleźli tę stronę dzięki wyszukiwaniu fraz:
Brak wyników do wyświetlenia!
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów