+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: urlop fakultatywny

ELITA FORUM (min. 1000) Awatar Anchela34
    O mnie
    Mam dwóch synków: Arusia i Olusia

urlop fakultatywny

Witam serdecznie.
    Jestem od października na macierzyńskim, który przerwałam bo dziecko było w szpitalu i wzięłam na niego opiekę od 22 grudnia2011r do 11 stycznia br. Teraz znowu wznowiłam macierzyński, który kończy mi się ostatniego marca br. Czy mogę się jeszcze ubiegać u pracodawcy o urlop fakultatywny, ponoć 4 tygodnie przysługują. Radcy prawni w moim zakładzie mają jednak dylemat czy mnie się on należy, gdyż przerywałam urlop macierzyński i brałam opiekę w okresie grudzień-styczeń.
    Z góry dziękuję.

2. dzieckozakupy.pl
    STAŁY BYWALEC (min. 300) Awatar Adrianna Łuczak
    Mieszka w
    Poznań
    Ma Pani na myśli urlop macierzyński dodatkowy (aktualnie 4 tyg.)?
    Jeśli tak, to nie rozumiem dylematu, moim zdaniem przysługuje Pani.
    Podst.pr.- art. 182 z górną 1 § 1 i 2 kodeksu pracy.
    "Pracownica ma prawo do dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze..........
    § 2. Dodatkowy urlop macierzyński jest udzielany jednorazowo, w wymiarze tygodnia lub jego wielokrotności, bezpośrednio po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego."
    Przesłanki z tego art. Pani spełni jeśli złoży Pani wniosek o te dodatkowe 4 tyg. na co najmniej 7 dni przed zakończeniem urlopu macierzyńskiego w podstawowym wymiarze, wedle mojej opinii ta przerwa na opiekę nie stanowi żadnej przeszkody.

4. Urlop wychowawczy - komu przysługuje, ile trwa i jakie formalności są konieczne aby go dostać? Podatek dochodowy za 2011: ulgi podatkowe na dziecko i wspólne rozliczanie się z dzieckiem Urlop macierzyński - komu przysługuje, ile trwa, jakie formalności są konieczne aby go dostać, przywileje i uprawnienia Powrót do pracy - jak znaleźć pracę po urodzeniu dziecka? Trudności spotykające kobietę z dzieckiem podczas szukania pracy
    ELITA FORUM (min. 1000) Awatar Anchela34
    O mnie
    Mam dwóch synków: Arusia i Olusia
    Bardzo dziękuję za opinię w ww. sprawie. Napiszę wniosek do pracodawcy i zobaczę jak sie do niego odniesie. Pawnicy z Urzędu M. gdzie pracuję twierdzą, ze dodatkowy urlop przysługuje osobie, która z dniem 1go stycznia była na urlopie macierzyńskim, a ja wtedy miałam przerwany ten urlop, ze względu na opiekę.

OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... Awatar Paulinusia
    Mieszka w
    Szczecin
    O mnie
    Urodziłam 8 lipca 2011 r.
    anchela czyli wg Twoich radców kobieta, co urodziła 2go stycznia to jej się już nie należą te dodatkowe tygodnie?? Wg mnie Tobie tez należą się i to jak najbardziej!!!

+ Odpowiedz w tym wątku

Odwiedzający odnaleźli tę stronę dzięki wyszukiwaniu fraz:

Brak wyników do wyświetlenia!

Tagi dla tego wątku

Zwiń / Rozwiń Uprawnienia umieszczania postów